Historiek

Hoe het begon
Het begon allemaal met een groepje mensen die sketches en liederen ten beste gaven in herbergen uit de Molenstraat en het Gemeenteplein. Dit gebeurde vooral bij kermissen en teerfeesten van harmonies of andere verenigingen. Bedoeling van Willen is Kunnen was het beoefenen van de moedertaal, het bevorderen van onze Vlaamse toneelkunst en cultuur. Bij het raadplegen van de lijvige “Geschiedenis van Kontich” en betrouwend op de nauwkeurige en gestaafde gegevens van onze historicus Robert Van Passen, lezen we: “Bestond Willen is Kunnen dus zeker al de facto in de jaren 1884-1885, dan zal het pas in de zomer van 1890 worden erkend”. Inderdaad, op 23 juli 1890 deelde voorzitter A. de Logt en secr. St. Thees aan het gemeentebestuur officieel de oprichting van Willen is Kunnen mee. Als zaal werd die van A. Hellemans opgegeven, die toen de benaming “Vlaemsch Toneel” droeg, gelegen in de Molenstraat. Volgens de Willen is Kunnen- overlevering  zou 1874 de stichtingsdatum zijn, waarvan geschreven bewijzen echter ontbreken. Pas in 1879 komt het eerste archiefbewijs op de proppen en wel onder de vorm van een proces-verbaal tegen zaal Hellemans. In 1906 diende er andermaal een erkenning van toneelkringen en zalen aangevraagd te worden. En Willen is Kunnen bleek toen in zaal De Fortuin te spelen. Het is dus duidelijk dat onze kring verschillende jaren een onofficieel maar heus bestaan leidde, volgens vroeger vastgelegde gesprekken met oud-leden.

Derde prijs Nederlangde toneelwedstrijd
In 1918 behaalde Willen is Kunnen de derde prijs in de grote Nederlandse toneelwedstrijd. De titel koninklijke bekwam men in 1930. Een vruchtbaar jaar, want verschillende eerste prijzen viel de kring dat jaar te Mechelen te beurt. Later wordt er gesproken van viering en academische zitting n.a.v.75 jaar Willen is Kunnen in zaal Katholieke Kring De Eendracht. Na het slopen van deze zaal werden de activiteiten stil gelegd, en anno 1966 dommelde Willen is Kunnen in.

Nieuw leven in 1987
Begin ’87 werden de koppen terug bijeengestoken en werd er in “WIK” nieuw toneelleven ingeblazen op de algemene vergadering van 21 november 1987. In februari ’90 nam Willen is Kunnen deel aan het Rupelfestival te Boom en behaalde er een vierde plaats. Met medewerking van het gemeentebestuur mochten we op vrijdag 16 november van dat jaar de officiële erkenning van ons 100-jarig bestaan vieren in de feestzaal van de jongensschool.

Jeugdstukken
In 2001 begonnen we met een mix van volwassenen en jeugd ook jeugdstukken te spelen. Sinds 2009 is onze jeugdwerking actief en staat onze jeugd alleen op de planken.

25 jaar
In 2012-2013 vierde onze toneelkring zijn 25 jaar heroprichting. Hier mocht ons publiek ook mee op klinken bij de voorstellingen van Dwazen.

Na 25 / 125 jaar hebben wij er nog steeds zin in. Op dus naar de volgende viering!

Bekijk onze speellijst in het verleden op deze pagina.